Uitgebaggerde poel/vijver op het 'eilandje' voor de boerderij aan de Diepenveenseweg.

Hallo, sinds ons laatste bericht op de website is er alweer een hoop gebeurd. Naast de oogst van de aardappels, uien, enorm veel appels en een deel van de maïs, waren we druk met het houden van toezicht op het ingeschaarde vee. De koeien en paarden hebben de uiterwaarden nog goed kunnen begrazen na het hoge water in mei/juni. In de mooie nazomer groeide het gras nog flink door. Om voor een goede doorstroming van de IJssel bij hoog water in de wintermaanden te zorgen zullen de koeien en paarden nog een poosje in de uiterwaarden blijven. Als het gras kort de winter in gaat, hebben de kruiden in het voorjaar ook een mooie voorsprong. Het is dus ook goed voor de biodiversiteit van de uiterwaarden.

Tussen de boerderij en de Diepenveenseweg ligt een mooie strook bos. Er staan grote lindes en een prachtige, oude rode beuk. In het voorjaar bloeien er vele anemoontjes en in de zomer groeit er salomonszegel. In het voorjaar hebben we de rododendrons flink gesnoeid om de struiken te verjongen. Nu was de poel aan de beurt om opgeknapt te worden. Met behulp van een kraantje is alle modder en blad eruit gebaggerd. Tijdens het graven vond de kraanmachinist een grappig oud theeservies, wat op één van onderstaande foto’s te zien is. De vele kikkers, padden en salamanders hebben nu weer een fijne poel om in te overwinteren. De poel is eind september / begin oktober opgeknapt, zodat deze dieren er het minst last van zouden hebben. Voor de kosten aan het onderhoud van het bosje ontvangen wij een kleine tegemoetkoming vanuit de groen-blauwe diensten. Hiermee probeert men eigenaren van landschapselementen te motiveren om deze in stand te houden.

Wat ons motiveert bij al het (natuur)beheer is de biodiversiteit. Het is heel bijzonder om te kunnen genieten van de bijzondere planten en dieren in onze woon- en werkomgeving. Vanaf vandaag is Natuurlijk Menkveld ook actief op de site www.waarneming.nl. Hierop registreren we de bijzondere dieren en planten die we zien. Afgelopen weekend waren dat een groep staartmezen, een egel en twee kerkuilen bij de boerderij. Op de foto’s hieronder staan ook een groene specht en een dagpauwoog, die we een aantal weken terug konden fotograferen.

Groet,

familie Menkveld.

Groene specht op rasterbaal in de boomgaard.

Groene specht op rasterbaal in de boomgaard.

Opdrogende dagpauwoog. Net uit de cocon gekropen.

Opdrogende dagpauwoog. Net uit de cocon gekropen.

Oud theeservies gevonden bij het uitbaggeren van de poel.

Oud theeservies gevonden bij het uitbaggeren van de poel.

Appelboom vol appels.

Appelboom vol appels.

1 Reactie

  1. Arnold

    Ik hou van deze website! Mijn oom is eigenaar van een boerderij en hij heeft veel van dezelfde problemen. Soms help ik hem om zijn boerderij te beheren omdat ik graag op een boerderij werk. Of het nu gaat om papierwerk of hard werken, het voldoet aan de weergave zoals deze foto’s.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.