Geslaagd voorjaar

Pruimenboom in bloei voorjaar 2016

Hallo,

Het is even geleden, maar nu weer een nieuwsbericht. Het is half april en het voorjaar is nu echt begonnen. De fruitbomen komen een voor een in bloei en ook de bosanemonen en het speenkruid. Zo is er weer een bloeiend uitzicht vanuit de Kuiperij richting de Diepenveenseweg. Ook de vele tuin- en bosvogels laten blijken dat het voorjaar is. Er is steeds veel gekwetter en er vliegen steeds vogels rond met (veel te grote) plukken hooi en takjes. En de torenvalk zit in elkaar gedoken te broeden in de kast op de akker achter de boerderij.

Pruimenboom in bloei

Pruimenboom in de bongerd in bloei.

Speenkruid

Speenkruid in de bongerd.

Pinksterbloem

Pinksterbloem in de bongerd.

 

 

 

 

 

 

De bijen vliegen weer volop. De eerste inspectie hebben Jan en Lydia gedaan. De volken zijn gezond de winter uit gekomen. Er is nog genoeg voer (honing) in de volken aanwezig om de wat koudere en regenachtige voorjaarsdagen door te komen, maar ook ruimte waarin de broednesten kunnen groeien. De koninginnen zijn allen weer goed aan de leg.

Bijenvolk begin april

Bijenvolk bij de eerste inspectie begin april.

Broedkamerraam met koningin

Broedkamerraam met werksters en de koningin.

Paardenbloem met bij

Paardenbloem met bij. De bijen halen (wat bittere) honing en knaloranje stuifmeel van de paardenbloem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen weken is de mest gestrooid. Het land is nog erg nat en niet overal kan al gereden worden. Op een paar percelen is alvast geploegd. Als het land wat verder opdroogt, zal er op de braakliggende percelen graan en korrelmaïs gezaaid gaan worden. Het wintergraan staat er mooi op en groeit goed.

Gistermorgen stond Jan enthousiast voor het keukenraam. De gekraagde roodstaart is weer gearriveerd uit Afrika. Vorig jaar heeft een koppeltje gebroed in een nestkast aan de hoekpaal dichtbij de keuken van de Kuiperij. Bijzonder en heel leuk om te zien.

Naast al deze voorjaarsperikelen is het op een andere manier een geslaagd voorjaar. Herman en Jan zijn afgelopen weken namelijk allebei met vlag en wimpel geslaagd voor hun opleiding tot ‘Natuurboer’ aan de CAH Vilentum Hogeschool en de Beroepsvereniging van Natuurboeren.

Als klap op de vuurpijl hebben we twee weken geleden ook onze houtgestookte centrale verwarming (HCV) voor de eerste maal aan kunnen steken. Bedankt Estufa uit Wijhe! In het nieuwe huis in de schuur zitten we er nu warmpjes bij! De warmte voor de vloerverwarming en radiatoren (boven) komt door verbranding van stukhout en wordt opgeslagen in de grijze buffervaten. Op den duur zal de kachel beide woningen verwarmen.

Waterbuffers en HCV

Waterbuffers en houtgestookte centrale verwarming (HCV).

 

 

 

 

 

 

Groet,

Familie Menkveld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.