5 kg aardappels

Hallo,

juli was een drukke maand voor ons allen. Veel gebeurd, veel gedaan en hard gewerkt. De afwisselende Hollandse zomer was soms prettig en soms lastig. Want ja, warme zonnige dagen waren fijn om te hooien. Maar de regen en het onweer naderde sneller dan we dachten. We doen het ermee, zoals het komt. Het overgrote deel van het hooi was opgehaald toen het begon te regenen en hagelen.

Op de akkers groeit alles snel. De korrelmaïs schiet nu echt omhoog. Granen beginnen af te rijpen. En de bloemenranden staan er prachtig bij. De erwten waren mooi gerijpt en zijn gelijk met het graan, dat er onder stond, versneden en verwerkt tot grote pakken voer voor rundvee. Na een buitje is wat er nog lag met de schijveneg ondergewerkt door Herman.

Herman aan het eggen

Herman werkt de restanten van de mengteelt van graan en erwten onder.

Jan en Lydia waren deze maand ook druk met de imkerij. De acacia en ook de lindebomen hebben flink gebloeid. Op de mooie dagen vlogen de bijen veelvuldig. De honingkamers werden gevuld en verzegeld. Jan en Lydia hebben de kamers afgehaald en geslingerd. In totaal bleken de bijen zo ongeveer 50 kilo honing geproduceerd te hebben, waarvan 42 kilo op de Kuiperij aan de Diepenveenseweg. Een mooie oogst. De honing zal een periode van twee weken blijven staan in emmers, zodat de fijnste wasdeeltjes ook gaan drijven. Vervolgens worden de honingpotjes gevuld en zal de honing klaar zijn voor de verkoop.

Volle honingkamers (zonder bijen)

Volle honingkamers (zonder bijen) staan klaar om geslingerd te worden.

Ontzegelen

Met een ontzegelvork worden de wasdekseltjes van de raat gehaald. Dit heet ontzegelen.

Slingeren

De honingraampjes worden zo hard gedraaid, dat zij leeg raken. De honing loopt onderaan via een zeef voor grove wasdeeltjes in de emmer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De uien zijn nog niet zover, maar de aardappels… die wel! De eerste nieuwe aardappels hebben we de afgelopen dagen voorgeproefd. Ze waren erg lekker van smaak en zijn vanaf nu te bestellen! Heerlijke, nieuwe, biologische aardappels! Bestel ze via de website of bel naar Herman (06-20559963).

Met vriendelijke groet,

de Menkvelden van de Kuiperij

5 kg aardappels

Papieren zak met 5 kilogram aardappels. Biologische, eigen teelt.

1 Reactie

  1. Netty Krist

    Wij hebben al 1 zak aardappelen op gegeten ! Heerlijke, kruimige ,stevige, aardappel!
    Vrijdag komen we weer een nieuwe aardappelen ophalen !

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.