Nostalgie in januari

De bolderkar

Hallo allemaal,

het is januari: de winterrogge en spelt staan op de akker voor het komend jaar, de mosterd is nog een beetje tot bloei gekomen voor de vorst, de Hooglanders grazen tevreden in de uiterwaarden en in de overige waarden en weilanden staat op het moment geen vee. Dat maakt dat er tijd is voor ons om de rasters te controleren, brandhout te verzagen en een beetje op te ruimen op het erf. Dat opruimen leverde best leuke items en veel mooie verhalen op. Vandaar dit nieuwsbericht met als titel ‘Nostalgie in januari’.

Op de deel zijn in de periode van de zomer tot nu de hooizolder en de hildes vervangen. Het oude hout was aangetast door houtworm en niet meer sterk genoeg. Het werd een beetje gevaarlijk. Tijd dus voor vervanging. Met leeghalen van de hooizolder kwam de strohakselaar in beeld. Het zware apparaat stond boven op voorste gebint (dichtst bij huis). Hiermee konden schoven worden verhakseld (gesnipperd). Dat gesnipperde stro werd in de stallen gebruikt. Het stond boven, zodat de schoven, die daar op de hooizolder werden opgeslagen, ter plekke konden worden versnipperd. De snippers kwamen in een zak of door een buis naar beneden.

Strohakselaar

Strohakselaar van de Kuiperij.

De hakselaar was nog in gebruik in de tijd dat opa de boerderij runde op de Kuiperij. De schoven in de hakselaar stoppen, was een klus die alleen hijzelf deed. Verder moest er maar niemand bij in de buurt komen. Op het plaatje hiernaast zie je aan de rechterkant de plaats om schoven in te steken, die daar werden aangepakt door een mechanisme wat ze er verder in trok. In het midden zie je het grote wiel met twee messen die het stro sneden. Om het wiel met de messen heeft een groene houten beschermkast gezeten. Het apparaat werd aangedreven via het houten wiel dat links op het plaatje staat.

De aandrijfas waarmee meerdere machines werden aangedreven, zoals een maalmolen om graan te vermalen, hangt nog altijd aan de brandmuur op deel.

Verderop op deel hebben we onder de hilde de paardenstal weer vrij gemaakt. In de stal stonden drie paarden. Drie Groninger merries. Waarmee het land bewerkt werd op de Kuiperij. Deze merries stonden onder een hilde, die extra hoog was gemaakt, zodat ze er goed onder konden staan. De voerbak is een massief betonnen blok met drie vakken. Op de grond liggen niet zomaar klinkers of een betonvloertje. De paarden stonden op teerblokken. Dit zijn vierkante blokken van teer en grind gemaakt. Zulke blokken gebruikte men in paardenstallen, omdat het zachter is dan steen. Zulke teerblokken liggen niet allen op de Kuiperij, maar ook in de paardenstallen van Paleis het Loo.

Tot slot hebben we in de wagenloods nog twee interessante wagens gevonden. De ene wagen is een oude melkwagen waarmee ook wel hooi en stro werd gehaald. De wagen heeft antieke vrachtwagenbanden met spaken. De andere wagen is een oude bolderkar. Het heeft grote houten wielen met een ijzeren rand. De bolderkar heeft wel een ingenieus systeem. De planken die erop liggen vormen een grote plaat die eraf kan. Daaronder wordt dan het systeem zichtbaar. Met een tweetal pennen kan de balk onder eruit, zodat je de kar kan verlengen. Deze kar werd door opa bijvoorbeeld gebruikt om hele boomstammen uit het bos te halen. De kar werd dan door de drie merries getrokken en kon zo lang gemaakt worden als nodig was voor de boomstammen.

Oude melkwagen

Oude melkwagen met vrachtwagenbanden.

Vrachtwagenwiel met spaken

Vrachtwagenwiel met spaken van de oude melkwagen.

 

 

 

 

 

 

 

De bolderkar

De oude bolderkar.

De bolderkar zonder bovenplaat

De bolderkar zonder bovenplaat, zodat hij verlengd kan worden naar wens.

 

 

 

 

 

 

 

 

Verdere plannen voor 2016. Er zijn vele plannen voor 2016 op allerlei gebied. Op korte termijn hopen wij wat af te kunnen spreken met de slager én Hooglanders in de vangkraal te lokken, zodat er eind januari weer vleespakketten te koop zullen zijn. En aanstaande donderdag horen wij of wij dit jaar de groenste onderneming van Overijssel zullen zijn bij de uitreiking van de Groene Twinkeling.

Groet,

Familie Menkveld
Natuurlijk Biologisch Boeren Beheer Menkveld – Diepenveensweg Olst

1 Reactie

  1. janny Hellewegen

    hallo fam.

    Toen ik jullie site bekeek of er al weer wat biologisch vlees in aantocht is.Kwam ik jullie nieuwe item tegen nostalgie. Geniet hier echt van heel herkenbaar. Hier hoor ik ook een beetje bij.
    Groetjes Janny H.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.