Paddenstoelen

Nieuws van oktober

De herfst is ingetreden. Het is erg nat de afgelopen weken. Op het erf is het erg modderig. In de dagen dat het even droog was, is er geploegd en is er wederom rogge ingezaaid als groenbemester op de graanakkers. De maïs staat nog torenhoog op het land. Hier en daar zien we dat de maïs in de buurt al wel geoogst wordt. De biologische maïs die bij ons op de akker staat heeft nog iets langer nodig om goed af te rijpen. Je kunt aan de plant zien wanneer de kolf rijp is: dan zijn de bladeren van onder tot aan de kolf geel. Zo weten we of de maïs al zover is, zonder dat we kolven open hoeven te maken.

De koeien die voor begrazing in de natuurgebieden en uiterwaarden lopen, mogen nog een klein poosje blijven. Voor de winter moeten zij opgehaald worden. Alleen de Schotse Hooglanders blijven de hele winter buiten in de Duursche Waarden. Op het moment is de IJssel erg laag. Dat is al een hele poos zo. Maar iedereen weet dat het water regelmatig ver de uiterwaarden in stroomt. Bij de oude steenfabriek komt het water nooit. Voor de Schotse Hooglanders is er daardoor altijd genoeg droge grond. In de wintermaanden groeit het gras nauwelijks meer. Gelukkig kunnen deze koeien heel goed tegen schraal voedsel. Wanneer het voedsel te schaars wordt, meestal mede omdat het terrein kleiner wordt door overstroming van de IJssel, voeren wij de Hooglanders bij met ons eigen biologische hooi.

In september hebben we de aardappelkist geplaatst. De gerecyclede diepvries is inmiddels al vele malen bezocht! Dat vinden we super! We zorgen ervoor dat er in de kist altijd aardappels, uien en (zolang de voorraad strekt) eetbare pompoenen liggen. Alles biologisch, natuurlijk. U kunt zo altijd wat halen! Voor wie wil navigeren: Natuurlijk Menkveld aan de Diepenveenseweg 24 te Olst.

Groet,

Familie Menkveld

Het afhaalpunt voor de Kuiperij

De aardappelkist als afhaalpunt voor biologische aardappels en meer aan de Diepenveenseweg 24.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.