Schotse Hooglander vlees in gemengde pakketten

Schotse hooglanders

Schotse hooglander kudde op de Duursche waarden van Fortmond.

Af en toe gaan er koeien uit de kudde Schotse Hooglanders die in de Duursche waarden op Fortmond in Olst loopt op ‘wintersport’. De slager maakt (h)eerlijke vleespakketten van vijf kilo. In het pakket zit van alles van schenkel en hamburgers tot biefstuk. Alles is apart verpakt en er zit een etiketje op elke verpakking. Een pakket kost 50 euro.

Via de facebookpagina kunt u zien wanneer het weer zover is. Als u ons een email stuurt voegen we u toe aan de mailinglijst en krijgt u een email als er weer vleespakketten zijn.

De Duursche Waarden

In de Duursche waarden lopen onze Schotse Hooglanders en een groep Shetland pony’s. Hier, buitendijks, is het water de baas. Is er veel water in de IJssel, dan overstromen de uiterwaarden. Is er weinig water, dan vallen de graslanden en het ooibos droog. Door de begrazing, de afwisseling van droog en nat én hoge en lage delen, zijn er veel dieren, vogels en planten die zich hier thuis voelen. Waaronder de bever, das, ree, visarend, zeearend, witgat, ijsvogel, liggende ganzerik, bruin cypergras, klein vlooienkruid, etc.

Haar bekendheid heeft de Duursche waarden door de restanten van Baksteenfabriek Fortmond. Van 1828 tot 1976 werden hier stenen gebakken. De restanten, ovens en schoorsteen, worden onderhouden, zij vormen een rijksmonument.

Verder is er een wandelroute (laarzenpad), een uitkijktoren met uitzicht op de IJssel en een ooievaarsnest en een vogelhut. Ook gaat er in de zomer een kozakkenveer naar Veessen. Het laarzenpad gaat door een ooibos. Dit bos bestaat voornamelijk uit schietwilg en kraakwilg. Deze soorten kunnen goed tegen de peilverschillen van het water.

In de Duursche waarden worden vaak activiteiten georganiseerd door Staatsbosbeheer. Actuele aanbod kun je hier vinden.

Schotse hooglander ossen

Nieuwe bewoners van de Duurse waarden.

Hoog water

Hooglanders lopen er niet om het water heen.