Wintergraan zaaien

Winterrogge zaaien

Wintergraan

Het wintergraan wordt gezaaid. Wat een uitzonderlijk warm weer hebben we nog! Herman heeft ook wel eens met lichte vorst gezaaid, maar nu is het fijn dat er airco in de tractor zit! Ondanks dat het voelt als zomer, is het echt al half oktober. Jan en Herman zaaien winterrogge en wintertriticale op de akkers waar het afgelopen jaar zomergraan of maïs heeft gestaan. Als er gezaaid wordt, zit de aandrukrol voorop de trekker en hangt de zaaimachine erachter. Het is een hele combinatie. Herman heeft er een paar foto’s van gemaakt. Die delen we graag. Hij is op deze foto’s op de akker in Wijhe Buitenwaarden aan het werk. Op deze hoge kop in de uiterwaarden ten noorden van Wijhe is van oudsher een kleine akker. Deze bewerken wij extensief in samenwerking met Staatsbosbeheer. Een akker tussen alle graslanden biedt kansen voor flora en fauna in het gebied.

Winterrogge zaaien in de buitenwaarden
Winterrogge zaaien in de buitenwaarden

Groenbemester

In ons vorige bericht schreven we over de groenbemester. We hoopten toen dat de omstandigheden zo goed zouden zijn dat de planten tot bloei zouden komen. Nu, dat is op de meeste plekken goed gelukt! Bij huis is de mosterd manshoog en het hele veld knalgeel. Als je dichterbij komt, zie je de phacelia, die ertussendoor probeert te komen. Op de bloemen zitten volop vlinders, zweefvliegen en honingbijen. Het is een heel mooi gezicht, dat bloeiende veld. Het veld wordt pas in het voorjaar ondergewerkt, wanneer we het zomergraan of de maïs gaan inzaaien.

Akkerrand

Waar het ook nog erg mooi is, is achterop het land thuis, aan de zandwetering. Daar is een akkerrand die nog erg mooi in bloei staat. De bloemenrand is nu vooral roze/paars, want er staat namelijk veel kaasjeskruid. Maar ook goudsbloemen en een aantal andere soorten maken er een kleurrijk geheel van. Door de wilde venkel ruikt het er ook nog eens erg lekker. Hieronder plaatsen we daar nog wat foto’s van.

Met vriendelijke groet,

familie Menkveld

Akkerrand oktober 2018

Akkerrand oktober 2018

Groenbemester oktober 2018

Groenbemester (mosterd en phacelia) oktober 2018

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.