Kuipershoek 1832

Kuipershoek en Kuiperij te zien op een kaart uit 1832.

Geschiedenis van de Kuiperij en haar bewoners.

De hoeve de Kuiperij is in 1877 gebouwd in het gebied dat destijds de Kuipershoek heette. De hoeve aan de Kuipersstraat was eigendom van Jan Willem Klopman Baerselman, een koopman uit Deventer. De voorgevel van de hoeve heeft bijzondere raamkozijnen met luiken aan de binnenzijde afkomstig van een villa die vooraan de straat heeft gestaan. Tijdens de verbouwing van de Kuiperij zijn we meer tweedehands bouwmaterialen tegen gekomen. Balken met mooie krullen, gesmede spijkers en prachtige pen-gat-verbindingen die duidelijk nog ouder zijn dan de Kuiperij zelf.

Jan Willem Klopman Baerselman en zijn vrouw kregen 9 kinderen. Eén van de dochters trouwde met Jan Hendrik Ankersmit. Deze naam is een bekende naam in de omgeving. De familie Ankersmit is lang verpachter geweest van vele boerderijen in de buurt.

Keuken van de Kuiperij

De keuken van de Kuiperij in 1920.

Op 21 februari verhuisden vroeger alle boeren die dat wilden. Dat gebeurde toen jaarlijks op diezelfde dag. De voorraden waren dan het kleinst en er stonden geen gewassen op het land, zodat de verhuizingen voorspoedig kon verlopen. Op 21 februari 1914 kwam er voor het eerst een Menkveld op de Kuiperij te wonen.

Inmiddels zijn we ruim een eeuw en een aantal generaties verder. Het erf en de technieken zijn veranderd, maar de passie voor landbouw en natuur is gebleven. Op de hoeve aan de Diepenveenseweg in Olst is altijd bedrijvigheid.

In de zomer van 2022 hebben wij deelgenomen aan het project ‘Streekeigen Erven’ van Landschap Overijssel. Zij onderzochten de geschiedenis van de Kuiperij, daaruit kwam een boekje voort. En er werd een leuke film gemaakt in samenwerking met vrijwilligers en Minikronieken, waarin Jan en Herman vertellen over het verleden en heden van de Kuiperij en het boeren hier.

De Kuiperij

Luchtfoto Kuiperij jaren ’50.

Landbewerking met paarden

Landbewerking met paarden door J. Menkveld.

Oma Menkveld met kinderwagen

Oma Menkveld met kinderwagen voor de Kuiperij.

De Kuiperij aan de Diepenveenseweg 24 in Olst.

De Kuiperij aan de Diepenveenseweg 24 in Olst. Voorjaar 2016.